Čočka červená neloupaná 500g
Čočka červená je zdrojem kyseliny listové, železa, fosforu, zinku, vitamínu B6 a vlákniny. Je ze všech druhů čočky nejlépe stravitelná při zachování vysokého obsahu bílkovin, a proto se hodí i pro malé děti a kojící maminky. Vláknina v ní obsažená pomáhá regulovat funkci střev, a tak je vhodnou prevencí proti zácpě. Čočka obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa, které podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Snadná a rychlá příprava. Není potřeba ji před vařením namáčet, stačí pouze propláchnout. Vaří se také krátce asi 15 - 20 minut. Pozor, má tendenci se rozpadat a měnit barvu na žlutou, solíme až po uvaření. Obvykle se používá do polévek a pikantních předkrmů, pomazánek nebo jako kašovitá příloha. Skvěle chutná v kombinaci s obilovinami, například s rýží nebo quinoou. Je nedílnou součástí známého Indického dhálu, ale i dalších zajímavých pochoutek. Díky obsahu bílkovin, minerálních látek a vitaminů každé jídlo, do kterého červenou čočku přidáte, velmi zhodnotíte.
Složení: červená čočka neloupaná
Výživové údaje na 100g:
energie 1325kJ/312kcal,
tuky 1,3g z toho nasycené mastné kyseliny 0,4g,
sacharidy 51g z toho cukry 2g,
bílkoviny 24g, sůl 0,018g