Beránek je nejen krásnou součástí velikonoční výzdoby, ale i skvělou pochoutkou, která nesmí na Velikonoce chybět. Že to nejde bez lepku? Vyzkoušejte naši namíchanou směs a uvidíte, jak si pochutnáte!
445 g směsi
200 ml mléka, 100 ml rostlinného oleje a 3 vejce.
cukr, bramborový škrob, rýžová mouka, kukuřičná mouka, kukuřičný škrob, kypřicí látky (uhličitany sodné, difosforečnany), zahušťovadlo: guma guar, látka zlepšující mouku: fosforečnany vápenaté, antioxidant: kyselina askorbová, kyselina: kyselina citronová
V míse smícháme obsah sáčku, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml mléka a šleháme elektrickým šlehačem 3 – 4 minuty do hladkého těsta. Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou, nebo jinou bezlepkovou moukou a vylijeme těstem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 °C přibližně 40 minut. Před vyjmutím z trouby zkontrolujeme špejlí, zda je beránek propečený.
Upečeného beránka necháme 5 minut zchladnout ve formě, poté na formu přiklopíme prkénko, opatrně otočíme a vyklopíme.
Zchladlého beránka můžeme pocukrovat, ozdobit polevou nebo máslovým krémem. Oči vytvoříme z rozinek a na krk uvážeme mašli.
Výživové hodnoty | ve 100 g |
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 1516 / 357 |
Tuky [g] | 0,5 |
z toho nasycené mastné kyseliny [g] | 0,2 |
Sacharidy [g] | 86,0 |
z toho cukry [g] | 38,0 |
Bílkoviny [g] | 1,7 |
Sůl [g] | 1,0 |
Vláknina [g] | 0,8 |